Dwalen door de historische straten en stegen van Leiden

Het is een zonnige zondagmiddag, perfect voor een wandeling door de oude binnenstad van Leiden. Ik volg de nieuwe wandelroute “Stadswandeling Leiden” van routemaakster Marycke Naber, bekend van haar Naberpaden. De bomen staan in herfsttooi en met de zon erbij, maak ik prachtige “najaarskiekjes” van Leiden.

Deze wandeling voert je terug in de tijd en is een echte aanrader. Vergeet je Museumkaart niet, want je passeert het Wereldmuseum, Museum De Lakenhal, Rijksmuseum Boehaave en het Rijksmuseum van Oudheden. En je hoeft geen broodtrommel mee te nemen, want in Leiden vind je boordevol gezellige cafés en restaurants.

Een nieuw perspectief van David Kiek

Ik begin mijn wandelreis van vijf kilometer bij station Leiden en ik kom langs een speciale camera. De camera herinnert aan de beroemde fotograaf David Kiek. De Leidse fotograaf Israël David Kiek (1811-1899) staat bekend om zijn legendarische, ongedwongen groepsfoto’s van Leidse studenten. Deze “kiekjes” zijn nu te zien via een camera, die is geplaatst door kunstenaarsduo Beierle & Keijser in 2001.

De oude stellingkorenmolen De Valk

Terwijl ik verder wandel, zie ik de Molen De Valk voor me, een oude stellingkorenmolen uit 1743. In 1966, na het overlijden van de laatste molenaar, transformeerde Leiden de molen tot een museum.

Terwijl ik voor de molen sta, zie ik oude molenstenen liggen, die herinneren aan de tijden waarin granen en andere producten hier werden vermalen. Dit beeld doet me onmiddellijk denken aan het spreekwoord: “als een molensteen om je nek hangen,” een herinnering aan de zware lasten die mensen vroeger met zich meedroegen.

De middeleeuwse Burcht van Leiden

Ik vervolg mijn pad en beklim de middeleeuwse burcht van Leiden, één van de oudste burchten in Nederland. Vanaf de top heb ik een fraai uitzicht op de toren van de Hooglandse Kerk.

Terug naar de 17e eeuw in de Beschuitsteeg

Ik dwaal door de oude straten en stegen van Leiden. Een prachtig steeg vind ik de Beschuitsteeg. Het kreeg zijn naam vanwege de beschuitmarkt die er in de 17e eeuw plaatsvond. Het herbergt het Leiden American Pilgrim Museum. Het museum is gehuisvest in het oudste nog bestaande woonhuis van Leiden, dat dateert uit 1366.

Van der Werfpark, een groene oase in de oude binnenstad

Ik verlaat de oude straten en wandel door het Van der Werfpark, een groene oase in het oude centrum van Leiden. Het park is vernoemd naar burgemeester Pieter Adriaansz. van der Werff. Ik kom tijdens mijn wandeling langs zijn standbeeld.

Het pittoreske Pieterskwartier

Mijn wandeling gaat verder door het pittoreske Pieterskwartier, dat ik één van de mooiste plekjes van de stad vind. Hier vind je de gotische Pieterskerk, hofjes, cafés en leuke winkeltjes.

Rapenburg

Het laatste deel van mijn wandelroute gaat over de beroemde Rapenburg, één van de oudste grachten in Leiden, waarna ik terug wandel naar het station Leiden.

Stadswandeling Leiden

Wil je ook terug in de tijd en dwalen door de historische straten en stegen van Leiden? Kijk hieronder voor de wandelroute.

Volg me ook via