Zuid-Limburg: Wandelen vanaf Heerlen naar de Brunssummerheide

Tijdens mijn vakantie in Zuid-Limburg wandel ik de Groene Wissel Heerlen. Deze route heeft een lengte van 17 kilometer en begint en eindigt bij het station van Heerlen.

De eerste etappe van mijn wandeling is even doorbijten. Ik loop door woonwijken en stadsparken van Heerlen. Een minpuntje is dat er veel loslopende herderhonden zijn, wat me wat voorzichtiger doet wandelen. Als ik een andere wandelaar met twee loslopende Mechelse herders voor me loopt, vertraag ik mijn wandeltempo en houd ik een veilige afstand van het baasje. De vele rode eekhoorntjes maken het gelukkig weer goed.

Kasteel Schaesberg

Ik passeer het Kasteel Schaesberg. Dit kasteel, ooit gebouwd in de Maaslandse renaissancestijl, onderging sinds 2012 een wederopbouw. Aan dit project werken betrokken vakmensen met medewerking van verschillende organisaties, waaronder de gemeente Landgraaf en de Provincie Limburg.

De Heihof

Vanaf Landgraaf vervolg ik mijn route richting de Brunssummerheide. Onderweg kom ik langs de Heihof, een groot ecologisch land- en tuinbouwproject. Hier telen ze diverse groenten, fruit en bloemen zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ik neem even een kijkje in hun biologische winkel.

Uitzicht over de Brunssummerheide

Eenmaal aangekomen op de Brunssummerheide, wandel ik over een uitgestrekt heidegebied. Ik struin over zandpaden heuveltje op en af en ik geniet van de prachtige uitzichten over de heide.

Het is moeilijk in een foto te vatten hoe idyllisch dit gebied is. Tijdens mijn wandeling kom ik langs vennetjes en loop ik over een houten vlonder.

Limburgse vlaai bij Pannenkoekenrestaurant Schieversheide

Ik neem even pauze bij het terras van het Pannenkoekenrestaurant Schieversheide. Ik trakteer mezelf op een Limburgse pruimenvlaai en krijg de laatste zonnestralen van de nazomer binnen. Het terras is drukbezocht door wandelaars en hun viervoeters.

Mijnbouwgeschiedenis Oranje-Nassau Mijnen

Het laatste deel van de wandeling voert me door het bos. Vlakbij Heerlen kom ik langs de voormalige Oranje-Nassau Mijnen.

Hier staat een kunstwerk dat herinnert aan de mijnbouwgeschiedenis. Hoewel je op eigen risico op het kunstwerk kunt lopen, besluit ik dit vanwege mijn hoogtevrees over te slaan.

Auroraflat

Ik ben weer terug in Heerlen en vlakbij het station maak ik nog een stop bij de Auroraflat, een woongebouw met 228 appartementen. Dit appartementencomplex is getransformeerd tot Street Art kunstwerk. Het project is tot stand gekomen door Stichting Street Art en uitgevoerd door het kunstenaarscollectief Boa Mistura. Met de muurschildering van de Auroraflat is bijgedragen aan de stadsvernieuwing en sociale verbetering van Heerlen-Noord.

Wandelroute Groene Wissel Heerlen

Wil je ook wandelen op de rand van stad en land en je laten verrassen door de Brunssummerheide? Kijk hieronder voor de wandelroute.

Volg me ook via