Betoverend Ommen: Wandelen langs Landgoed ’t Laer en Kasteel Eerde

Ik ga op pad met een Landgoedwandeling in Ommen uit de wandelgids “De mooiste Landgoedwandelingen in Salland” van routemaakster Marycke Naber. Het is een prachtige rondwandeling, die begint en eindigt bij station Ommen, en me meeneemt over enkele betoverende Landgoederen in de omgeving van Ommen.

Landgoed ’t Laer

Ik start vroeg in de ochtend, net nadat de regen is gestopt en de lucht heerlijk fris aanvoelt. Mijn eerste stappen leiden me over het Gemeentewerf terrein richting Landgoed ’t Laer. Dit historische landgoed, voor het eerst genoemd in 1382, heeft door de eeuwen heen vele eigenaren gekend. Tegenwoordig dient het als locatie voor vergaderingen, recepties, feesten en andere evenementen.

Wandelen na de regen

De regen van afgelopen nacht heeft de zandpaden omgetoverd tot modderige paden. Ik probeer langs de rand van de paden te lopen om mijn schoenen enigszins schoon te houden. Ik passeer het privéterrein van het landgoed en loop naar het hek van het witte gebouw om er een foto van te maken.

De route neemt me mee over lange lanen waar zich plassen hebben gevormd. Ik zigzag behendig om de waterpoelen heen terwijl ik geniet van de havezate. Dan kom ik bij een sierlijke witte brug en vervolg mijn tocht over het landgoed. Even later bereik ik een klein sluisje, druk bezocht door jongeren die routes lijken uit te zetten. Ik wandel verder over een lange grasdijk, mijn schoenen wegzakkend in het natte gras.

Een deel van deze route ken ik al van een eerdere wandeling “Tussen Ommen en Giethmen.” Ik zie in de verte Café de Nieuwe Brug en sla voor het café af. Hier staan groepen leerlingen met gele hesjes aan, die een fietstocht maken. Een meisje is van haar fiets gevallen en wordt getroost door haar begeleidster.

Sprookjesachtig wandelen langs de Steile Oever van Eerde

Ik vervolg mijn route tussen de huizen door en kom bij de Steile oever van Eerde, waar de zonnestralen door de bomen schijnen en het lopen bijna sprookjesachtig wordt. Zwanen zwemmen met hun jongen in het water.

Langs de oever wandel ik verder en kom bij een groepje boerderijen. In de verte hoor ik twee honden blaffen, dus ik vraag de boer vriendelijk om ze vast te houden voordat ik verder ga. De vriendelijke boer doet zijn honden even voor me naar binnen.

Kasteel Eerde

Na het passeren van enkele boerderijen kom ik langs de voormalige tuinderswoning “De Drie Sparren”. De route leidt me over een lange kasteellaan, die uitkomt bij Kasteel Eerde.

Kasteel Eerde, met zijn rijke geschiedenis die teruggaat tot 1334, heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren gehad. Het kasteel heeft talloze belegeringen en herbouwingen doorstaan. Sinds 1982 is het eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten.

Mijn wandeling gaat verder over één van de lange zichtlanen, en ik heb het geluk om een rode eekhoorn te spotten, al verdwijnt hij snel uit mijn zicht. Ik steek een drukke weg over en kom langs het werkterrein van Staatsbosbeheer. Ik vervolg mijn weg over bospaden, genietend van de geur van natte dennennaalden en opgestapelde boomstammen.

Herdenkingsmonument Kamp Eerde

Via een trapje bereik ik het herdenkingsmonument van Kamp Eerde. Dit voormalige kamp heeft in de loop der jaren verschillende doeleinden gediend, van werkkamp voor werkloze jongeren tot huisvesting voor de Hitlerjugend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument herinnert aan de geschiedenis van deze plek.

Ik loop verder door het dichte dennenbos, waar de grond bedekt is met mos en tamme kastanjes liggen te wachten om ontdekt te worden. Tussen de bomen door zie ik een ree bewegen.

Bostheater en Besthemerberg

Langs het scoutingterrein, waar ooit prinses Beatrix in 1948 verbleef, kom ik bij het imposante Bostheater. Het grootste openluchttheater van Nederland heeft zijn charme behouden, ondanks het feit dat het aantal zitplaatsen is verminderd. Het is nu een locatie voor diverse evenementen.

Mijn wandeling leidt me verder langs de Besthemerberg met zijn uitkijktoren, waar jongeren zich vermaken. Het laatste deel van de route voert me door de heide, en via het Pieterpad kom ik uiteindelijk weer bij station Ommen.

Vlak achter het station verblijf ik in de fraaie B&B Gespreid Bedje.

Landgoedwandeling Ommen

Wil je een betoverende wandeling maken langs de landgoederen van Ommen? Kijk hieronder voor de wandelroute en de wandelgids.

Volg me ook via 

Één reactie

Reacties zijn gesloten.