Vila Olímpica & Poble Nou, een wandeling buiten de gebaande paden in Barcelona

Ik wandel buiten de gebaande paden in Barcelona met de wandeling “Vila Olímpica & Poble Nou” uit de “Time to momo Barcelona”-wandelgids.

Vila Olímpica

Ik begin mijn 16 kilometer lange wandeling bij Vila Olímpica, aangelegd voor de Olympische zomerspelen van 1992. Ik wandel over een boulevard langs een jachthaven, waar zeilschepen en privé jets liggen.

Ik vind het goed toeven in Barcelona in november. De grote toeristenstromen zijn afgenomen, en de temperatuur is aangenaam met een zonnetje, een licht briesje en zo’n 19 graden!

Het strand van Poble Nou komt in zicht. Jongeren spelen beachvolleybal en de locals genieten van de zon op de stenen ligbanken. Op het woeste zeewater dobberen surfers en kinderen klauteren in een klimtoestel op het strand. Ik passeer Vai Moana, één van de mooiste strandtenten volgens de “Time to momo Barcelona”-wandelgids.

Cementeri de L’Est

Richting Poble Nou kom ik bij de oudste begraafplaats van Barcelona, Cementeri de L’Est. Een gigantische muur omringt een mausoleum met graven, die variëren van sober tot kitscherig versierd met kunstbloemen. Ik wandel langs de graven van deze grootse begraafplaats.

Poble Nou

Door de vredige straten van Poble Nou wandel ik onder de acacia’s en platanen. De wijk ademt rust uit met zijn smalle straten, boetiekjes, en barretjes zoals Can Dende, waar je heerlijk kunt ontbijten.

Auditorium en La Monumental

Ik kom langs het immense Auditorium, dat is ontworpen door Rafael Moneo. Je kunt hier concerten bijwonen, en het huisvest het Museu de la Musica. Een gebouw dat naar mijn mening meer functioneel dan mooi is.

Daarna loop ik naar de oude stierenvechtersarena “La Monumental”, nu niet meer in gebruik sinds het verbod op stierengevechten in 2011.

Torre Agbar

Na een korte omleiding, vanwege wegwerkzaamheden bij Placa Glories, kom ik aan bij de Torre Agbar. De indrukwekkende wolkenkrabber van 142 meter is ontworpen door architect Jean Nouvel. De meningen verschillen over het uiterlijk van het gebouw, maar ik vind het wel gewaagd.

Achter de Torre Agbar vind je het winkelcentrum Glories, waar ik langs bekende Spaanse modeketens zoals Zara en Massimo Dutti kom.

Menu del Día

Het is nog net voor lunchtijd en de restauranthouders maken de terrassen op voor de lunchgasten. In een zijstraat van de Rambla del Poblenou strijk ik neer voor een Menu del Día.

Het Menu del Día wordt aangeboden voor de lunch. Het menu bestaat meestal uit drie gangen inclusief brood en een drankje. De meeste restaurants bieden het menu aan voor een bedrag tussen de € 10,- en € 15,-. Als voorgerecht eet ik een paella, als hoofdgerecht calamares en als toetje tiramisu.

Museu Can Framis en de ijzeren bewakers van Xavier Mascaró

Na de lunch vervolg ik mijn wandeling en passeer ik Museu Can Framis, opgericht in 2009 door Fundació Vila Casas. Het museum bevordert de hedendaagse Catalaanse schilderkunst en het bevindt zich in een gerenoveerd 18e-eeuws textielfabriekscomplex.

Voor het museum staan drie indrukwekkende ijzeren bewakers, kunstwerken van Xavier Mascaró, die westerse en oosterse invloeden combineren.

Orxata bij El Tio Ché

Op de Rambla del Poblenou beland ik bij orxateria “El Tio Che”. Hier bestel ik een orxata, een Spaans melkachtig drankje, dat oorspronkelijk uit Valencia komt. El Tío Ché, een eeuw oud, begon in Barcelona met de verkoop van de tijgernotenmelk.

Palo Alto en La Escosesa

Ik maak een uitstapje naar Palo Alto, een voormalig leerfabriek omgevormd tot een creatieve broedplaats.

Ontstaan uit een textielfabriek uit 1875, werd het bedreigd met de sloop voor de Olympische Spelen van 1992. Kunstenaars en ondernemers behielden het en maakten er een artistieke plek van.

Bij Palo Alto vind je nu verschillende start-ups en waan je je tussen de cactussen en Aloë Vera’s.

Ook bezoek ik La Escosesa, een voormalige textielfabriek, die sinds 2008 een belangrijk centrum voor jonge kunstenaars is.

Parc Diagonal Mar

Mijn wandeling eindigt nabij het Parc Diagonal Mar, dat is ontworpen door Enric Miralles en Benedetta Tagliabue. Het moderne park, geopend in 2002, bestaat uit diverse gebieden waaronder een speelplaats en sculpturen. Naast veel groen vind je hier ook veel vogels. Ik spot zelfs een ijsvogel.

Wandelroute Vila Olímpica & Poble Nou

Wil je ook wandelen buiten de gebaande paden van Barcelona in Vila Olímpica & Poble Nou? Kijk hieronder voor de wandelroute uit de “Time to momo Barcelona”-wandelgids.

Volg me ook via