Wandel door het schilderachtige Jekerkwartier van Maastricht

Op een zonnige dag tijdens mijn vakantie in Zuid-Limburg besluit ik om een uitstapje te maken naar Maastricht. Het is al een tijdje geleden sinds ik in deze stad ben geweest, en zodra ik door de historische straten dwaal, waan ik me meteen in het buitenland. Ik ga op pad voor een stadswandeling van 6,5 kilometer, uitgestippeld door de VVV Zuid Limburg, om de grandeur van Maastricht te ontdekken.

Vrijthof en de Sint Servaasbasiliek

Mijn wandeling start bij het Vrijthof, een plein dat ik vooral ken van de zomerconcerten van André Rieu. Het Vrijthof is omringd door historische gebouwen uit Maastricht’s rijke geschiedenis. Ik wandel langs de Sint Servaasbasiliek, de oudste nog bestaande kerk van Nederland.

De Jeker en het Jekerkwartier

Mijn wandelschoenen brengen me vervolgens naar het gezellige Jekerkwartier, een historische buurt met volop geschiedenis. Terwijl ik langs prachtige oude huizen wandel, zie ik ook de sporen van oude stadswallen die ooit de stad beschermden.

Het Jekerkwartier staat bekend als het “Quartier Latin” van Maastricht. De aanwezigheid van universiteiten en kunstgalerijen geeft de buurt een levendige sfeer. Wat deze stadswandeling extra bijzonder maakt, is dat ik telkens het riviertje de Jeker tegenkom.

Het stadspark

Het stadspark van Maastricht biedt een welkome afwisseling van de historische straten en gebouwen. Hier kun je rust en groen vinden te midden van de bruisende stad. Niet alleen ik geniet van deze groene oase. Op de oude stadsmuren of op één van de bankjes in het park vind je overal studenten.

Bisschopsmolen

Tijdens mijn wandeling kom ik langs de Bisschopsmolen, een historische watermolen die teruggaat tot mogelijk de 7e eeuw. Deze molen heeft een rijke geschiedenis en was ooit eigendom van de bisschoppen en later van lokale brouwers. Na een restauratie in 2004 maalt de molen nu dagelijks speltgraan voor lokale boeren en de Gulpener Bierbrouwerij. Het heeft zelfs een bakkerij en een gezellige eetgelegenheid waar je onder andere Limburgse vlaai kunt eten.

Café Local

Mijn stadswandeling eindigt bij Café Local, gelegen op de levendige Markt van Maastricht. Hier geniet ik aan één van de tafeltjes binnen van een heerlijke lunch.

Stadswandeling Maastricht

Wil je deze wandeling langs de historische plekken zelf eens lopen? Kijk hieronder voor de wandelroute. Wil je meer wandelen in het Jekerdal? Probeer dan ook eens het Jekerdalpad.

Volg me ook via