Wandelen door Almere: kunst en natuur aan het Weerwater

Op een stralende zondagochtend start ik met mijn wandeling “het Weerwaterpad” uit de Urban wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Almere”. Deze wandeling van 12 kilometer begint en eindigt bij het station Almere Centrum, waar het stationsgebied recentelijk flink is vergroend. Overal zie je bloemperken met bijenbloemen en kleine bomen, en de plek is levendig met fladderende mussen van bloembed naar bloembed.

Filmwijk

Al snel wandel ik de Filmwijk binnen, een lommerrijke wijk gebouwd tussen 1992 en 1996 met opvallende architectuur. Deze buurt ademt film, met straten vernoemd naar acteurs en regisseurs. Hier is de basis gelegd voor basisscholen, een middelbare school, gezondheidscentra en een buurtcentrum. Het was zelfs het decor voor de televisieserie “Nieuwe buren” uit 2014.

Weerwater

Terwijl ik langs het Weerwater loop, zie ik de zon schitteren op het wateroppervlak. Het is opmerkelijk rustig. Af en toe kruist een andere wandelaar met zijn hond en kat mijn pad. Het Weerwater is een kunstmatig meer, dat recreatieve mogelijkheden waaronder watersportactiviteiten biedt.

Kasteel Almere

Dan kom ik bij Kasteel Almere, waarvan de ingang is afgesloten met waarschuwingsbordjes met gevaarlijke honden. Het kasteel was ooit bedoeld als trouwlocatie en het werd in 2002 verlaten vanwege financiële problemen. Verschillende ideeën passeerden de revue, maar geen ervan werd voltooid. In 2021 kreeg het kasteel een tweede leven als kunstwerk, als een moderne ruïne.

Floriade-terrein en Beehold

Vervolgens bereik ik het voormalige Floriade-terrein. Vorig jaar nog bezocht ik de Floriade dat barstte van de bloemen en landenpaviljoens. Nu lijkt het verlaten en is het overwoekerd door onkruid. Het kunstwerk “Beehold” van kunstenaar Florentijn Hofman staat er nog wel. Deze twaalf meter hoge sculptuur, gemaakt van cortenstaal, toont silhouetten van een volwassene en een kind die volledig uit bijen lijken te bestaan. Het herinnert aan de kwetsbaarheid van insecten, vooral bijen, in een tijd van klimaatverandering.

Ongewoon wonen in de Fantasie

Ik vervolg mijn wandeling naar de Fantasie, een wijk die ontstond uit de “Ongewoon Wonen” prijsvraag in 1982. Hier experimenteerden deelnemers met huizen zonder traditionele bouwvoorschriften, zonder fundering. De Fantasie werd zo gewaardeerd dat de bewoners  er permanent bleven wonen.

Openluchtdierentuin op de Boulevardflats

Ik passeer de Boulevardflats, die door graffitikunstenaar Joost Zwanenburg van Studio VijfB zijn omgetoverd in een openluchtdierentuin. Zijn kunstwerken tonen de lokale dieren, die je hier kunt tegenkomen. Ik zet een paar van zijn Street art vogels op de kiek.

Skyline van Almere

Als ik verder wandel, komt de skyline van Almere in zicht, met opvallende gebouwen als Silverline, dat schittert in het zonlicht, en The Wave, een uniek wooncomplex met een golfvormige gevel.

Kattencafé The Coffee Cat

Ik sluit mijn wandeling af bij het grootste kattencafé van Nederland, The Coffee Cat. Hier geniet ik van een appeltaart met een latte macchiato, terwijl Liala, een drukke Sphynx-kat, besluit om mijn nek als haar nieuwste favoriete plek te gebruiken.

Wandelroute Weerwaterpad

Wil je ook wandelen rond het Weerwater en de kunst en natuur van Almere ontdekken? Kijk hieronder voor de wandelroute en de wandelgids.

Volg me ook via 

2 reacties

  1. Sabine Verburg schreef:

    Mooie wandeling met prachtige foto’s
    Helaas is Almere net een tikkeltje te ver voor mij

    Like

    1. verawandelt schreef:

      Dag Sabine, dank je wel! Als je wel een keer in de buurt van Almere bent, is deze wandeling zeker een aanrader. Groet, Vera

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.