Tropisch avontuur bij “Vlinders aan de Vliet”

on

Houd je van tropische planten en dieren? Dan is een bezoek aan de tropische vlindertuin “Vlinders aan de Vliet” in Leidschendam echt iets voor jou!

Het verhaal van “Vlinders aan de Vliet”

Tijdens mijn bezoek denk ik aan het verhaal achter “Vlinders aan de Vliet.” Deze tropische plek opende in 2019 na een flinke uitbreiding en viert nu haar 13-jarig bestaan. De drijvende kracht achter dit alles, Jan Kienjet, heeft zijn jeugdliefde voor vlinders omgezet in deze bijzondere tuin.

Exotische vlinders

In deze tuin komen verschillende exotische vlindersoorten samen, waarvan 85% als poppen vanuit warmere gebieden worden ingevoerd. De overige 15% worden hier ter plekke gekweekt op specifieke planten. Je kunt hier de Blauwe Morpho, de giftige Passiebloemvlinder en de imposante Atlasvlinder bewonderen.

Tussen de tropische planten wandelen

Tijdens mijn bezoek aan de vlindertuin wandel ik tussen de tropische planten. Een sierlijke Toerako vogel scharrelt rustig over de grond, terwijl vlinders in allerlei kleuren om me heen fladderen. Sommigen zitten op bloemen, terwijl anderen landen op stukjes fruit.

Meer dan een vlindertuin

Wat ik bijzonder vind aan “Vlinders aan de Vliet” dat het meer is dan een vlindertuin alleen. Het voelt alsof je midden in een tropisch regenwoud wandelt en omdat het nog niet zo overlopen is, heerst hier nog een oase van rust.

Natuurlijk vogelconcert

Ik wandel over een brug waar tamme Roodschoudertaling eendjes op zitten. Ze zitten zo dichtbij dat ik ze bijna kan aanraken. Het is een kakofonie aan vogelgeluiden om me heen. Wat zo leuk is, is dat het vogelconcert niet uit luidsprekers komt, maar rechtstreeks afkomstig is van de vogels in de tuin. Je vindt hier de Afrikaanse Mozambiquesijs en de Australische Spitsstaartamadine.

Leven in het water

In het water tussen de planten kun je diverse vissen en amfibieën zien. Je kunt de Roodwangschildpadden en Zaagschildpadden spotten, en als je goed kijkt, kun je zelfs oog in oog staan met de Breedvoorhoofdkrokodillen.

Wil je “Vlinders aan de Vliet” ook eens bezoeken?

Wil je de planten en dieren in “Vlinders aan de Vliet” eens met eigen ogen bekijken? Deze bijzondere tuin is geopend van februari tot en met oktober. Kijk hieronder voor meer informatie.

Volg me ook via