Een groen avontuur in Lissabon: dwalen door het Parque Eduardo VII en de tropische kas Estufa Fria

on

Tijdens mijn stedentrip in Lissabon verblijf ik vlakbij Parque Eduardo VII, een fraai park in het hart van de Portugese hoofdstad. Op een zonnige ochtend besluit ik het park te verkennen en breng ik een bezoek aan de Estufa Fria, een immense plantenkas in het park.

Een weids uitzicht in Parque Eduardo VII

Vanaf het park geniet ik van het weidse uitzicht op de rivier de Taag en het bruisende centrum van Lissabon. Een grote Portugese vlag wappert fier. Parque Eduardo VII staat niet alleen bekend om zijn schoonheid, maar heeft ook een rijke geschiedenis.

Het park werd oorspronkelijk “Vrijheidspark” (Parque da Liberdade) genoemd, maar kreeg later de naam van de Engelse koning Edward VII ter ere van zijn bezoek aan Lissabon in 1903.

Een groene oase in de tropische kas Estufa Fria

Eenmaal binnen in de Estufa Fria, wandel ik over de slingerpaden en onder een houten raster die de temperatuur en het licht binnen regelt in de 1,5 hectare plantenkas. Je vindt hier een diversiteit aan bloemen en exotische planten.

Ik loop tussen de kleurrijke Rododendrons en Camellia’s in de koude kas, terwijl de warme kas ruik ik de geur van koffieplanten. Ik ga trap op en trap af en heb een mooi uitzicht op de groene oase.

In de Estufa Doce, een andere hoek van de kas, ontdek ik cactussen en vetplanten, waaronder de Aloë Vera. Wist je dat de Estufa Fria al sinds 1933 bestaat? Ooit werd op deze plek het gesteente basalt gewonnen, maar toen een waterbron werd ontdekt, werd het omgetoverd tot de botanische tuin, die het vandaag de dag is.

Een Portugese lunch bij Fábrica Imperial

Na mijn tropische avontuur in de plantenkas ben ik wel toe aan de lunch. Aan de rand van het park strijk ik neer bij Fábrica Imperial. Ik ben de eerste gast, maar al snel stroomt het gezellige restaurant vol met locals.

Met de kleine schilderijen en brocante aan de muur heb ik het gevoel alsof ik in een vintagewinkel lunch. Ik ga aan één van de houten tafels zitten.

De vriendelijke gastvrouw deelt de dagelijkse specialiteiten en ik laat me verrassen door een smakelijke soep, een hoofdgerecht met vis en een overheerlijke Portugese koekjestaart de bolo de bolacha.

Volg me ook via 

Plaats een reactie