Verken historisch erfgoed rondom het IJ: 11 km wandelroute van Hotel Jakarta naar Centraal Station Amsterdam

Startpunt: Hotel Jakarta, eindpunt: centraal station, aantal kilometers: 11 kilometer, horeca onderweg: Hotel Jakarta, De Kompaszaal en Expocafé Zamen

Hotel Jakarta

In de morgen start ik bij Hotel Jakarta aan de Javakade voor een wandeling Herleefd erfgoed aan het IJ. Bij Bakkerij Westers kom ik binnen in dit gloednieuwe hotel. Ik loop langs het Atrium waar een gast van het hotel een magazine leest onder de hoge palmbomen.

Botanische tuin Hotel Jakarta

Het lijkt net of ik in de tropische kas van de Hortus Botanicus loop. Dat klopt deels, omdat de subtropische tuin in samenwerking met de hortus is aangelegd. Het hotel is van de WestCord Hotels met bekende hotels zoals Hotel New York en de SS Rotterdam in Rotterdam. Naast de samenwerking met de botanische tuin van Amsterdam, werken ze ook samen met het Tropenmuseum. Op diverse plekken in het hotel zie ik stukken terug van dit Volkenkundemuseum.

Restaurant Hotel Jakarta

Ik loop met een trap naar beneden en kom in het fraaie restaurantgedeelte waar ik koffie. Ondanks het nog leeg lijkt, zijn de meeste plekken gereserveerd. Een schoonmaakster gaat voor de laatste keer door de ruimte en ik schuif aan bij een tafeltje aan het raam met uitzicht op het water. Binnen een mum van tijd staat koffie in sierlijk gedecoreerde kopje op tafel. Het kleine koekje zit nog in de oven en wordt na geserveerd.

Glazenbrug Hotel Jakarta

Na het afrekenen ga ik met de lift naar de achtste etage van het hotel waar ik een mooi uitzicht heb op het IJ en Amsterdam Noord aan de overkant. Op de tweede verdieping loop ik nog over een glazen brug. Dat is wel een overwinning met mijn hoogtevrees.

Uitzicht vanaf achtste verdieping Hotel Jakarta

Oostelijk Havengebied

Ik verlaat het Java eiland en via de Schaeferbrug, vernoemd naar de politicus Jan Schaefer, wandel ik naar de Veemkade. Aan de kade liggen grote schepen. Ik wandel langs de oude pakhuizen, die zijn getransformeerd tot wooncomplexen. Er staat die dag een zonnetje, maar doordat ik aan de schaduwzijde van de kade loop, is het behoorlijk fris.

Schaeferbrug.jpg

Ik loop tussen één van de wooncomplexen door en kom bij de Oostelijke Handelskade waar ik even stil sta bij Club Panama. Ooit was het de Havencentrale, die stroom leverde aan de hijskranen aan de kades. Nu is het een dancing/nachtclub.

Koninklijke Hollandsche Lloyd

Na Club Panama is het een aaneenschakeling van herleefd erfgoed. Ik kom langs een aantal panden van de Koninklijke Hollandsche Lloyd, nu bekend als Nedlloyd. Het eerste gebouw is het hoofdkantoor waar nu kleine bedrijfjes in zitten.

Lloyd complex

Bij het Lloyd Hotel, een architectonisch hoogstandje, sta ik even wat langer stil. Evert Breman ontwierp het gebouw in eclectische stijl met invloeden van de Amsterdamse Schoolstijl. Het gebouw heeft vele kostgangers gehad. Oorspronkelijk vertrokken er grote groepen emigranten vanuit deze plek naar Zuid-Amerika. Daarna was het in de Tweede Wereldoorlog een Duitse gevangenis , een jeugdgevangenis en in de jaren negentig zaten er kunstenaars in. Het heeft sinds 2004 weer een hotelfunctie. Door de zon en de grootte van het gebouw kan ik het maar moeilijk in één foto vatten. Ik kies voor een detail van het pand.

Lloyd Hotel

“Lodewijk Asscher heeft een hechte band met het Lloyd Hotel. Zijn boek “Opstaan in het Lloyd Hotel” waar hij openhartig schrijft over zijn persoonlijke en politieke ervaringen is deels geschreven in dit hotel.”

Naast het Lloyd Hotel ligt het voormalige Ontsmettingsgebouw en het personeelskoffiehuis, beiden van de hand van de architect Breman.

Ontsmettingsgebouw

KNSM-eiland

Ik verlaat de Oostelijke Handelskade en via de Verbindingsdam kom ik op de KNSM-eiland. Vanaf de brug heb ik een fraai uitzicht op de IJhaven, waar ik achter het wuivende riet de imposante gebouwen van het Lloyd complex nog zie liggen.

IJhaven

Vanaf de brug neem ik een trapje naar beneden en kom ik bij de idyllische Ertshaven. Het zonnetje schijnt volop boven en ik krijg er echt een vakantiegevoel van. Ik wandel over de Levantkade waar ik uitzicht heb op de schepen in de haven.

Ertshaven

Ik loop langs het markante wooncomplex Piraeus. Het grote gebouw is als het ware om het vroegere administratiekantoor van de rederij heen gebouwd. Het doet me denken aan het woonhuis dat is nog blijven staan met de bouw van het Victoria hotel tegenover het Centraal Station van Amsterdam.

wooncomplex Piraeus

Bij het Levantplein sta ik nog even stil bij de oude KNSM kantine, die nu is omgebouwd als atelierwoningen.

KNSM kantine

Kompaszaal

De KNSM- laan ademt een relaxte sfeer uit. Ik weet niet hoe dat komt. Wellicht door de hoge bomen. Bij de KNSM-laan 331 kom ik naar mijn mening bij één van de hoogtepunten van de wandeling. Ik betreed de oude aankomst- en vertrekhal van de voormalige Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij.

Kunstwerk het Afscheid

Het lijkt net of de tijd er stil had gestaan. Beneden hangen prachtige mozaïekwerken. Ik wandel de statige trappen op en kom ik in de Kompaszaal, een grand café/restaurant.

Trap naar Kompaszaal

Er is hier sinds de jaren vijftig hier niets meer veranderd. Zelfs het behang is nog authentiek. Ik ga  even het terras op, waar het in de zomer heerlijk vertoeven is met de zon en de zonsondergang.

Terras Kompaszaal

De eigenaar van de zaak geeft me een rondleiding en laat me een fraai kunstwerk zien. Hij vertelt dat de film van Alex van Warmerdam “de Ober” is opgenomen. Ook vinden hier regelmatig dansfeesten plaats. Zo kun je er Tango, Salsa en Lindy Hop dansen. Hier zou ik zeker nog eens terugkomen!

Kompaszaal

 Amsterdam Noord

Na een interessante rondleiding loop ik richting de Oostveer. Deze pont gaat één keer in de twintig minuten. Het is behoorlijk fris geworden met de wind en de blauwe lucht heeft plaatsgemaakt voor een grijze lucht met regen.

Veerpont

Ik zoek even beschutting in het ponthokje. Het Oostveer brengt me naar Amsterdam Noord. Ik heb nog niet geluncht en bij Expocafé Zamen strijk ik neer voor het middagmaal.

Expocafé Zamen

Met het koude weer, is het fijn om even binnen te zitten. Het restaurant is eclectische ingericht. Boven de tafels hangen verschillende kleuren lampen. De bestelling moet ik aan de bar doen. Het personeel is niet helemaal ingericht op zoveel klanten en probeert het met man en macht bij te benen. Ik moet even wachten op mijn pan tosti, maar het doet niet minder smaken.

Eetcafé

Vogeldorp

Ik ben opgewarmd en ga verder met de wandeling. De route loopt door het nooddorpje Vogeldorp. Het idee was dat het dorp met groene houten huizen er zeven jaar zou staan. Het dorp is ontworpen door architect J.H. Mulder. Ik loop kriskras door de kleine straatjes onder de poorten door. In één van de kleine tuintjes staat zelfs een trampoline.

Vogeldorp

Aan de rand van het kleine dorp zie ik het oude Badhuis waar nu een museum in is gevestigd.

Gemeente Badhuis

Ik val met de neus in de boter, want toevallig vindt deze zaterdag 24H Noord plaats. Een dag vol activiteiten om dit stadsdeel te promoten. In het oude Badhuis waar het Amsterdam Noord Museum is gevestigd vindt een Amsterdam Noord quiz plaats. De enthousiaste quizmaster wil me maar wat graag overhalen om onze kennis van Noord te testen.

Bordje Gemeente Badhuis

Omdat ik nog een deel van de wandeling voor de boeg heb, wacht ik niet op de quiz, maar doe ik nog een ronde in het kleine museum waar een tentoonstelling is over 50 jaar IJtunnel en boven nog een maquette van het gewezen badhuis is te bezichtigen.

Gasfabriek

Mijn volgende bezichtiging is de vroegere Noordergasfabriek. Deze gasfabriek uit 1913 moest de omringende dorpen van gas voorzien. Tijdens mijn wandelingen door Amsterdam ben ik al over veel gasterreinen gekomen, maar die van Noord heb ik nog niet gezien en kan ik weer aan mijn lijstje toevoegen.

Hamerkwartier

Ik wandel verder en kom in het Hamerkwartier. Dit oude bedrijventerrein gaat veranderen van bestemming. Het verandert van een bedrijventerrein in een wijk met 6.700 woningen en veel ruimte voor werken.

Broeinest

Bij de Aambeeldstraat kom ik weer langs een stukje herleefd erfgoed. In de oude loodsen zitten momenteel broeinesten en horeca. Aan het IJ zit boutique cinema FC Hyena. Ze hebben er twee filmzalen en je kunt er eten.

FC Hyena

Ik loop om de oude loodsen heen en kom langs in Amsterdam zeer bekende restaurants zoals Hotel de Goudfazant en Hangar.

Hotel de Goudfazant

In de oorspronkelijke Kromhoutwerf, waar vroeger de motorenafdeling zich bevond, bevinden zich nu brouwerijen, restaurant Stork en een Foodhal van Jumbo. Het is een komen en gaan van mensen door 24H Noord. Overal zie je de blauw gele OV fietsen staan. Ik wandel over het terrein en blik even binnen bij de bedrijfjes.

 Dunya & Desie en Rem Koolhaas

Ik moet omlopen om op de Motorwal te komen. Ik kijk tussen de gebouwen door en ik krijg een déjà vu. De huizen aan de Ketelmakerij heb ik eerder gezien. Het is een aantal jaar geleden namelijk het filmdecor van de populaire jeugdserie Dunya & Desie. De serie gaat over de Nederlands meisjes Desie Koppenol en Dunya El-Beneni die hun “puberproblemen” in Amsterdam Noord beleven. De huizen met de dwarstrappen is van Office for Metropolitan Architecture (OMA), het architectenbureau rond de beroemde architect Rem Koolhaas.

Filmset Dunya&Desie

Ik loop weer richting het IJ, waar ik uitzicht heb op Hotel Jakarta, waar ik mijn voettocht eerder die dag begon. Op het water vaart een aantal containerschepen en pleziervaartuigen.

Zicht op hotel Jakarta

Een mevrouw voert meeuwen brood en het krioelt er van de zeevogels. Ik wandel een tijdje langs het IJ en via een schelpenpaadje omringd door gele bloemen kom ik bij de IJveer. Ik sla hier af en wandel richting de Tolhuistuin.

Dijk langs het IJ

Onderweg kom ik nog langs het kerstbomenbos. Op een veldje vlakbij het ventilatiegebouw van de IJ-tunnels staan honderden kerstbomen met rode lintjes, waar waar bewoners hun kerstboom kunnen planten om mogelijk volgend jaar te hergebruiken.

Kerstbomenbos

De tuin van Tolhuistuin is het kloppende festivalhart van 24H Noord. Er staan allerlei kraampjes en er is muziek op het voormalige Shell-terrein. In de vroegere kantine van Shell, café-restaurant THT, sluit ik mijn dag met een drankje af en neem de veer naar de overkant van het IJ waar het Centraal Station ligt. 

Tolhuistuin

Wandelroute

Ben je enthousiast geworden over deze wandeling en wil je ook eens wandelen langs herleefd erfgoed plekken rond het IJ? Kijk hier voor de wandelroute. Wil je meer wandelingen van de routemaker Gerard Goudriaan lopen. Kijk hier voor zijn wandelgids “Amsterdam acht keer anders”.

Volg me ook via

7 reacties Voeg uw reactie toe

  1. ggoudriaan schreef:

    Dag Vera,

    Ik heb net je verslag gelezen. Heel erg goed. Door je manier van schrijven beleefde ik afgelopen zondag opnieuw. Leuk dat je Lodewijk Asscher en het Lloydhotel ook even noemt.

    Groet,

    Gerard

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Gerard, dank je wel! Het was weer een afwisselende route en een gezellige wandeldag. Groet, Vera

      Like

  2. staartje schreef:

    Wat geweldig. Gewoon vakantie in eigen land. Wat een geschiedenis. Wat een erfgoed

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Inderdaad een mooie toeristische route in eigen land! Groeten Vera

      Like

  3. Marja van’t Veer schreef:

    Ha Vera, wat heb je de wandeling mooi en zo gedetailleerd beschreven. Ook ik beleefde de dag opnieuw! En leuk gelardeerd met prachtige foto’s, dank je wel voor deze impressie. En ook Gerard bedankt voor de wandeling. Groet, Marja.

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Marja, dank je wel! ook bedankt voor de geslaagde wandeling. Groeten Vera

      Like

Plaats een reactie