Wandelen en regen

Check jij altijd de buitenradar als je gaat wandelen? Of heb je altijd standaard een poncho of paraplu mee tijdens een wandeltocht?

Zelf bereid ik me altijd erg slecht voor op het weer als ik ga wandelen in Nederland. Ik laat me ook niet weerhouden om niet te gaan wandelen als slecht weer is voorspeld. Ik heb eigenlijk nooit een poncho mee en al helemaal geen paraplu. Is dit slim? Nee niet altijd, maar het geeft ook iets onverwachts aan de wandeling.

Wandelen met regen in Nederland

Niet altijd pakt deze aanpak goed uit zoals bij het wandelen van een etappe van het Westerborkpad bij Amersfoort.  We hebben voor dat weekend de etappe al gepland en hebben ons niet goed voorbereid op een hele dag regenen. We lopen een etappe van rond de 30 kilometer en eigenlijk op het moment dat we uit de trein stappen regent het al. Een groot deel van de route lopen we onder de bomen waar de bladeren fungeren als een grote paraplu. Alleen de ondergrond is één grote blubberbende geworden en onze wandelschoenen worden bij elke stap in de klei gezogen. Als verzopen katten komen we dan ook aan bij ons lunchadres. Daar zijn we met onze modderstappers natuurlijk niet graag geziene gasten.

Modderschoenen

We hebben niet alleen in de regen gewandeld tijdens het Westerborkpad. Ook moeten we de sneeuw trotseren. Bij de start van een wandeling van Amsterdam naar Diemen is het droog in Amsterdam. Gedurende de wandeling lopen we in een wit landschap. Ik vind het eerlijk gezegd minder erg dan in de druilende regen lopen.

Wandelen in de sneeuw

Wandelen met regen in het buitenland

In het buitenland ben ik iets beter voorbereid op de regen. Zo lopen we de Cotswoldway in Engeland. Niet bepaald een mooi weer bestemming. We hebben eigenlijk geen keus om constant op de buienradar te kijken, omdat het een lijnwandeling is, waar we de overnachtingsplekken al vooraf hebben besproken. Onderweg zijn maar weinig openbaarvervoeropties, zodat de enige mogelijkheid wandelen is. Een aantal keer worden we overvallen door de regen. Ik heb standaard een regenjas en een regenhoes voor mijn wandelrugzak bij me en pak deze alleen uit als het echt gaat hozen.

Op onze wandelreis in Portugal waar we van hotel naar hotel lopen en onze bagage wordt vervoerd, hebben we eigenlijk niet gerekend op de regen. Van de aardige mensen van het hotel krijgen we een paraplu mee, zodat we toch de regen kunnen trotseren.

Wandelen met regen met de Nijmeegse Vierdaagse

Als je aan een wandelevenement meedoet heb je eigenlijk weinig keus qua weer. In 2007 loop ik mijn eerste Vierdaagse van Nijmegen. De eerste drie dagen zijn goed te doen wat betreft het weer. Niet te warm en geen regen. Echter de laatste dag, die droog begint, eindigt in een totaal waterballet. Op het moment dat ik de pontonbrug van Cuijck overloop, begint het te onweren. Van de politie krijgen we te horen dat we snel de dijk af moeten, omdat het te gevaarlijk wordt. Bij een bejaardentehuis ga ik even schuilen, maar om op tijd binnen te komen heb ik toch nog een aantal kilometers voor de boeg.

Alsof een luik werd opengetrokken

Het leek of een luik is opengetrokken en ik moet wandelen door de stortregen. Alle toeschouwers aan de kant hebben inmiddels ook een schuilplek opgezocht en het is erg stil aan de zijlijn. Ik loop te soppen in mijn schoenen. Voor de Via Gladiola houdt het op met regenen en kan ik als een verzopen kat toch nog een beetje genieten van de intocht.

Wat vinden andere wandelaars van wandelen en regen?

Op Twitter en op Facebook plaats ik een berichtje met de vraag: Ga je wandelen als het regent?

Sommige wandelaars zijn echte mooi weer wandelaars. Zo gaat Jos Meijs alleen wandelen als het goed weer is. “Maar dan moet het wel niet te warm zijn”, zegt hij. Anthea Nope loopt ook niet graag in de regen. “Ik heb jaren geleden de Nijmeegse Vierdaagse gelopen in de regen, en sindsdien een trauma ;-)”, zegt ze. Dave van Brenk maakt graag foto’s tijdens zijn wandelingen. “En dat gaat minder goed in de regen”, zegt hij.

“Foto’s maken gaat minder goed in de regen”

Andere wandelaars vinden een beetje regen niet erg, maar stellen daar wel voorwaarden aan. Zo blijft Stien den Braber niet thuis bij een spatje regen, maar in de stromende regen gaat ze niet wandelen. Geert Geenen wil wel gaan lopen, maar trekt dan wel zijn regenjas aan. Annemieke blijft bij stromende regen lekker thuis, maar vindt een klein buitje niet erg.

“In de stromende regen ga ik niet wandelen”

Er zijn ook wandelaars die regen geen probleem vinden. Dylan gaat juist wandelen in de regen. “Is het lekker rustig buiten”, zegt hij. Angelique Runhart heeft nog heerlijk in de regen gelopen met haar twee dochter laatst en Nana vindt een buitje geen excuus om niet te gaan wandelen. Thomas vindt dat een echte wandelaar(ster) door weer en wind wandelt. Zaza heeft ooit gewandeld van Maastricht naar Viande(Gr5) en had elke dag regen, maar voor hem was het toch een van de betere vakanties.

“Een echte wandelaar(ster) wandelt door weer en wind”

Mari Smits vindt dat na regen zonneschijn komt. “Er breekt ideaal wandelweer aan: droog en niet te warm”, zegt hij.

En ga jij wandelen als het regent?

Volg me ook via 

12 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Mirjam schreef:

    Als ik mezelf voor een wandeltocht heb aangemeld dan ga ik zeker in de regen wandelen, hetzelfde geldt bij een afspraak. Heb ik niets gepland of geen afspraak, dan ga ik niet wandelen als het regent. Ik heb altijd een wegwerp regencape bij me. Als de voorspellingen slechter zijn met grote kans op regen, dan neem ik een betere regencape mee.

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Mirjam, dank voor je reactie. Je bent dus niet iemand die de regen weert, maar er ook niet helemaal gek op is ;-). Groeten Vera

      Like

  2. Ik vind wandelen in de regen heerlijk. Maar dan liefst wel bij een niet al te lange wandeling. Na een hele dag regen en met natte sokken gaat de lol er een beetje vanaf.

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Christiaan, dank voor je reactie. Een beetje verkoeling door de regen is best fijn, maar als je kleding en je sokken eronder gaan lijden dan is de lol er snel af. Groeten Vera

      Like

  3. marismits schreef:

    Een hele dag regen lijkt me niks, dan haak ik af, tenzij ik deelneem aan een evenement als de Vierdaagse. Op een bui onderweg kun je je voorbereiden. Een noodponcho van 1 euro heb ik altijd in mijn rugzak zitten.

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Mari Smits, de hele dag in de regen lopen is voor een wegwerp poncho ook een beetje teveel van het goede. Dank voor je reactie. Groeten Vera

      Like

  4. onderweg met Willem schreef:

    Ik heb (bijna) altijd een stevig wind- en regenjack bij mij. Het gebeurt mij zelden dat het de hele tocht regent. Ik kijk wel eens op buienradar, maar daar wil ik mij ook niet door laten weerhouden.

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Willem, dank voor je reactie. Zo te lezen ben je altijd goed voorbereid op een regenbui. Groeten Vera

      Like

  5. Een regenpak vind ik vreselijk, maar een echt goede poncho is een uitkomst. Op zich vind ik regen niet erg, ergerlijker vind ik het als ik een wandeling uitstel of afblaas vanwege voorspelde regen en dan blijkt het achteraf gewoon goed weer te zijn!

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Jannie, helemaal eens. Ik laat me nooit leiden door het weer. Zo zou het dit weekend echt heel slecht weer worden en hebben we toch op zaterdag een mooie wandeling in Voorburg gemaakt. Fijne zondag. Groeten Vera

      Like

  6. Willem Groen schreef:

    Ik wandel altijd met mijn hondje en die heeft een hekel aan regen. Gisteren gewandeld omdat vandaag veel regen was voorspeld. Loop ik 500m en begint het toch te regenen in België… Hier was het mooi weer. Een kwartiertje geschuild en daarna bleef het gelukkig droog. 9 van de 10 keer valt het erg mee met de voorspelde regen maar voor vandaag was ik blij dat ik de gok niet heb genomen. En mijn hondje ook! Heb wel altijd regenkleding of minstens een paraplu mee, maar daar heeft mijn hondje niets aan. Ik wandel elke zondag en ongeveer 1x per jaar de hele tijd in de regen, dus dat valt wel mee, toch?

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Willem,
      Bedankt voor je reactie. Helemaal eens dat je je nooit moet weerhouden om naar buiten te gaan als het regen is voorspeld. Wij lopen ook maar weinig met regen ook al is het wel degelijk voorspeld. Groeten Vera

      Like

Plaats een reactie