Wandelen over de High Line van Den Bosch

Als je aan Den Bosch denkt dan denk je vaak aan de Sint-Janskathedraal en Jheronimus Bosch. In de Brabantse hoofdstad kun je veel meer dan dat bezichtigen. Naast de historische gebouwen heeft Den Bosch ook heel veel hedendaagse architectuur.

Hedendaagse architectuur

Een aantal keer per jaar trekken we er met vrienden op uit om een stad in Nederland te verkennen. Dit maal stond ’s-Hertogenbosch op het programma. Het zou een zinder hete dag worden en de weerstatistieken gaven 29 graden aan.

Om een uur of 12 verzamelden we bij het Centraal Station. Nadat we een heerlijke Bossche Bol van Jan de Groot hadden gegeten gingen we op pad voor een hedendaagse architectuurwandeling uit de serie wandelgidsjes van “De Paadjesmakers”.

Bossche Bol

We wandelden weer door het NS station uit 1998 om aan de andere kant in het Paleiskwartier te starten.

Paleiskwartier

Onderdeel van de Spoorzone van Den Bosch is het Paleiskwartier. Een wijk met onderwijsinstellingen, woningen, overheidskantoren en bedrijven. In 1994 sloeg men de eerste paal in de grond voor een kwartier met architectonische hoogstandjes zoals de Armada, de Van Landschottoren en het Stedelijk Gymnasium. In 2015 opende men de nieuwe Paleisbrug, de Bossche High Line, die een nieuwe verbinding is met het centrum van Den Bosch.

Van Landschottoren

Met een roltrap gingen we naar beneden en we kwamen uit bij een groot plein met de Van Lanschottoren. Op het plein spoten grote goudvissen straaltjes water. Even liepen we tussen de boogjes, die ons even verkoeling gaven.

Goudvissen

We wandelden langs het uitgestrekte gebouw opgetrokken uit rood baksteen van het Paleis van Justitie. Even liepen we in de schaduw van het Paleis, maar toen we op een plein kwamen waar het Stedelijk Gymnasium van VMX architects aan lag, wandelden we pal in de zon. We stonden even stil bij deze glimmende school, dat ook wel een schitterende diamant in een doosje wordt genoemd.

Stedelijk Gymnasium

Een vloot met zeilschepen  

Aan een lange vijver lagen opmerkelijk fraaie appartementen van de architect BDP. We wandelden langs het pad dat tussen het waterbassin en een rij met beukenhagen ging. Onder de bak met water ligt een parkeergarage. Het project uit 2005 heet de Armada, omdat de gewelfde vormen van de roestvrijstalen daken van de appartementen aan zeilschepen doen denken.

Armada

Midden in de vijver had een meerkoetje een nest gebouwd en zij zat erop alsof ze het rijk voor zich alleen had. Aan het eind van de langgerekte vijver torende de markante woontoren Jheronimus. Met zijn 75 meter lengte vond ik het een echte eyecatcher tussen de golvende appartementen.

Een vloot aan zeilschepen

We wandelden verder en kwamen langs een groot open veld waar vast nog meer nieuwbouw zou worden gepleegd.

De Highline van Den Bosch

Een 255 meter lange brug van de architect Benthem Crouwel verbindt het Paleiskwartier met de historische binnenstad. De Paleisbrug, die 2015 werd geopend is de tweede “parkbrug” ter wereld.

Parkbrug

In 2009 bouwde men in New York de eerste High Line. De landschapsarchitect Piet Oudolf ontwierp net als in New York het park van de Paleisbrug. Je kunt de fiets- en voetgangersbrug bereiken met een trap en met een schuine glazen lift.

Glazen lift

Wij pakten de lift, die als een bergtreintje omhoog ging. Door het glas voelde de lift aan als een sauna. Tussen het wandelpad en de roestige stalen leuningen groeide fenomenale beplanting. Oudolf had deze in drie zones ingericht. In het deel meer richting het Paleiskwartier zagen we meer bosachtige planten, boven het spoor wandelden we langs lage beplanting en meer richting het stadscentrum kwamen we langs bomen.

Landschapsarchitectuur van Piet Oudhof

De brug heeft een duurzaam karakter. Het is namelijk een hele grote zonnecollector, die de brug in de winter ijsvrij houdt en de overtollige energie wordt gebruikt voor de wijk eromheen.

Fiets en voetgangersbrug

Wandelroute en wandelgids “Wandelen in de omgeving van’s-Hertogenbosch” 

Wil je ook eens in het Paleiskwartier wandelen om de hedendaagse architectuur van Den Bosch te ontdekken? Kijk hier voor de hedendaagse architectuurwandeling van “De Paadjesmakers” waar je naast het Paleiskwartier ook de wijken Het Zand, De Muntel en de historische binnenstad aandoet. De wandelen van de Paadjesmakers zijn vervat in de wandelgids “Wandelen in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch”. Kijk hier voor de gids.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Hoi Vera, ik heb meteen de gids besteld. Ik was pas in Den Bosch en zag toen een stukje van het paleiskwartier. Lijkt me leuk om er te wandelen. Kleine correctie: de tuinontwerper heet Piet Oudolf. 😉
  Groetjes, Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, mooi dat ik je direct met deze blog heb kunnen inspireren. We gaan zeker terug naar Den Bosch, want we hebben nog een aantal mooie wandelingen daar te maken. Dank voor de correctie. Ik heb het meteen aangepast. Groeten Vera

   Like

 2. Leuke wandeling voor een minder hete dag 😉. Mooie foto’s heb je gemaakt van de gebouwen, ze maken dat ik zin heb in ded wandeling… en echt niet alleen vanwege de Bossche bollen! 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je wel Paulien! Het is een leuke route en mooi te combineren met een Bossche bol.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s