Lentewandeling langs de Amstel

Startpunt: metrohalte Weesperplein, Eindpunt: station Bijlmer Arena, aantal kilometers: 19, horeca onderweg: Café de Omval

Vroeg in de morgen startten we bij de Wibautstraat een wandeling uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”. We liepen de wandeling ten Oosten van de Amstel. De lucht was grijs, maar het beloofde later op de dag beter te worden.

Transvaalbuurt en Oostergasfabriek

We verlieten de brede Wibautstraat en via een tunneltje kwamen in de Transvaalbuurt. Berlage tekende het stedenbouwkundige plan voor de wijk en Jan Gratama ontwierp de Kraaipanbuurt. We wandelden tussen de arbeidershuisje met trapgeveltjes en blauwe deuren in Amsterdamse school stijl. Nu lag de buurt er vredelievend bij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze wijk aangewezen als Judenviertel waarna de Joden naar de concentratiekampen werden afgevoerd.

We wandelden over een grasdijk langs de ringvaart van Watergraafsmeer. Op het water dobberden koksmeeuwtjes en nijlganzen. We weken even van de route af om een kort bezoek te brengen aan de Oostergasfabriek.

Rond 1880 wilden de Amsterdammers steeds vaker een gasaansluiting in hun woning. In het westen en in het oosten van Amsterdam herrezen gasfabrieken. Eind 1921 bleek kolengas niet langer lucratief. Een aantal gebouwen werd gesloopt en een enkele bleven gehandhaafd en kregen de bestemming als tramremise, melkfabriek en een zwembad. We wandelden over het oude fabrieksterrein waar de gebouwen van weleer nog zichtbaar waren. Om de gebouwen heen zijn appartementen gebouwd en winkels gevestigd. Ook heeft het stadsdeelkantoor van Amsterdam Oost een plek gekregen tussen het herleefd erfgoed.

Linnaeushof

We staken de drukke Middenweg over met zijn vele cafés en eettentjes. Vroeger lag aan deze weg het vroegere stadion van AFC Ajax. Via een sluipdoor kruipdoor route kwamen we bij een pareltje in de drukke stad. Midden in het drukke centrum van Oost lag het Linnaeushof met een middeleeuwse uitstraling. In 1924 werd dit “Roomsch hof” met kerk naar ontwerp van de architect Kropholler gebouwd. Op de tennisbaan achter de kerk werd een balletje geslagen. De roze en witte prunussen rondom het kerkgebouw gaven het hof een lentetintje. In de verte hoorden we kinderstemmen bij de middelbare school van scholieren die weekend gingen vieren.

Huize Frankendael

De route was net een parelketting met alle mooie plekjes die we tegenkwamen. Vlakbij het Linnaeushof lag Huize Frankendael. Het landgoed heeft vele kostgangers gehad. Zo was het een zomerverblijf en een landbouwschool. Nu is Restaurant Merkelbach in het laatste buitenhuis van Amsterdam gevestigd.

Achter het restaurant kwamen we in de tuin van het landgoed. We slingerden over de wandelpaden. Enkele bomen stonden in bloei en tussen de wortels bloeiden narcissen en sneeuwklokjes. We verlieten de quasi achttiende-eeuwse tuin en kwamen bij een groot grasveld waarin witte, lila en paarse krokussen stonden te bloeien. Over het gras rende een jonge herdershond achter de kauwtjes aan. We wandelden over een houten hangbrug het park weer uit.

Hangbrug

De Nieuwe Ooster

We struinden verder door Watergraafsmeer. We liepen tussen de witgeschilderde naoorlogse duplexwoningen van Tuindorp Frankendael. Door de witte betonnen muren en platte daken wordt het ook wel Jeruzalem genoemd. De wijk en woningen zijn onder andere ontworpen door Cornelis van Eesteren en Benjamin Merkelbach. Op vele ramen hingen pamfletten van leegstandsbeheer in afwachting op de modernisering van de wijk.

Aan het einde van deze wijk lag de begraafplaats De Nieuwe Ooster. We moesten even wachten voor een begrafenisstoet voordat we de laatste rustplaats en tevens arboretum konden betreden. Naast de ingangspoort lag het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover. Gezien de lengte van de wandeling besloten we om dit museum over te slaan.

We wandelden over deze immense rustplaats en bomentuin. Even stonden we stil bij het graf van het Leger des Heils waar ook Majoor Bosshardt ligt begraven.

Johan Cruijff en Betondorp

Achter de Nieuwe Ooster lag Tuindorp Watergraafsmeer, ook wel Betondorp genoemd. We wandelden door de Graanstraat en de Veeteeltstraat tussen de witte en grijze strakke arbeiderswoningen met voordeuren in primaire kleuren. De straten werden aangepakt en we zigzagden tussen de bouwafzettingen. Op de Brink heerste nog een dorpssfeertje. Bij de buurtsuper kochten we een blikje fris en lurkten deze op bij een bankje op het provinciaals middelpunt.

Bij het Zuivelplein was een buurttuin aangelegd met bloemperkjes, een moestuin en een insectenflat. Bij de Akkerstraat 32 stonden we even stil bij het voormalig geboortehuis van de voetbalheld Johan Cruijff, waar zijn ouders een groentewinkel hadden.

Weespertrekvaart

We verlieten de wijk in strakke lijnen en ploegden in een rechte lijn 1,5 kilometer langs de Weespertrekvaart. In de verte zagen we drie grote torens. De hoogste was de Rembrandtoren, met 150 meter de hoogste toren van Amsterdam. Roeiers passeerden ons over het water. We werden ingehaald door hardlopers en fietsers. Twee grote ganzen in de vaart kwamen ons even van dichtbij bekijken.

We kwamen dichterbij de Empire State Building van Amsterdam. De rust maakte plaats voor het geluid van sloop en bouwwerkzaamheden. Bouwstof dwarrelde over de vaart. Bij Café De Omval aten we een broodje bal met zuur en bekeken het water achter het glas.

Langs de Amstel

We staken de weg over en kwamen in het Amstelkwartier, waar architectonische hoogstandjes als paddenstoelen uit de grond schoten. We liepen over een vlonder langs de Amstel. Enkele boten lagen aan de steigers en de palen in het water waren bewoond door aalscholvers. Meerkoetjes liepen met hun grote grijze zwemvliezen over de houten kade. Even ging ik liggen op één van de grote ligstoelen aan de rivier. We wandelden verder en kwamen via een wit ophaalbruggetje in een gebied met woonboten. In het bosje naast het smalle pad scharrelden enkele kippen.

Een vrouw met rood krullend haar, rode bril en dito rood tasje stampte vrolijk voor ons uit. Onze wandelschoenen veerden op de lentekatjes die verspreid waren over het wandelpad. Al snel kwamen we bij de Amstel. De zon glinsterde in de rivier. Op het water maakten twee meerkoetjes ruzie om een vrouwtje. We wandelden langs het water waar roeiers zich over verplaatsten.

Voor ons reed een groep scholieren op de fiets naar huis. Het was een file in de lucht. Vliegtuigen vlogen af en aan. We liepen zo een aantal kilometer langs het water. Aan de overkant zagen we wielrenners en een man die met zijn stadsfiets intrapte tegen de wind. Na een aantal kilometer weken we van de Amstel af en liepen we de Duivendrechtse polder in. Een boer sproeide gier over het land en in het gras liepen enkele bergeenden.

Thuishaven AFC Ajax

Uiteindelijk kwamen we bij een tuinpark. De route ging over het park echter waren de volkstuinen pas vanaf 1 april geopend. We besloten in een rechte lijn richting de Johan Cruijff ArenA te wandelen. De thuishaven van AFC Ajax kwam snel in zicht. We liepen richting het station door een gebied met exorbitante formaten. Bij station Bijlmer Arena eindigde onze veelzijdige wandeling.

Wandelroute 

Wil je deze wandeling van Amsterdam Oost naar Zuidoost ook eens maken of ben je geïnteresseerd in een andere wandeling buiten de binnenstad van Amsterdam? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids.

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam en Amsterdam acht keer anders

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. De Gans (Marije) schreef:

  Die details op de foto’s daar geniet ik altijd zo van. Gevelstenen bijvoorbeeld. Prachtig!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marije, er was zoveel moois te zien onderweg. We bleven maar fotograferen. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber schreef:

  Mooie wandeling weer Vera!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je Stien 🌹

   Like

 3. JaJo-fotografie schreef:

  Het museum kende ik nog niet. Maar of hij nu heel hoog op mijn lijstje komt. 😉 cruijffiaanse wandeling, leuk Vera, maar das logisch.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, zeker een cruijffiaanse wandeling!

   Geliked door 1 persoon

 4. Leuke wandeling, Vera! Zeer afwisselend en genoeg natuur, toch nog.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Paulien, dank je wel! Inderdaad heel afwisselend. Echt weer een mooie wandeling op de grens van stad en land. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s