De onbekende Rivierenbuurt Den Haag

4 juni 2016 werd op initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten de Dag van de Architectuur Den Haag georganiseerd. Het thema van dit jaar was “Stad in beweging”. De Rivierenbuurt stond in spotlights deze dag. Naast binnen kijken in bijzondere gebouwen werden er diverse wandelingen georganiseerd. Wij deden mee aan de rondleiding “Rivierenbuurt: wijk in transitie”.

Ondanks dat we alle routes van “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag” hadden gewandeld, was dit voor ons nog onbetreden gebied.

12.00 stonden we klaar bij het informatiepunt bij het Wijnhavenkwartier. Tussen de bouwkranen en mannen met oranje hesjes en bouwhelmen stonden we te wachten op onze gids. Met een groep van zo’n 20 geïnteresseerden verlieten we onder leiding van Fred van der Burg, stedenbouwkundig beleidsadviseur bij de gemeente Den Haag, de bouwplaats.

Ammunitiehaven

Kort stonden we stil bij het wooncomplex uit de jaren zeventig: de Ammunitiehaven. Dit blok woningen was als een geluidsscherm tegen de klanken van de grote stad. Als je met de tram langs dit bouwwerk rijdt verwacht je niet dat er zich achter deze murenwand een terrasvormig hof schuilhoudt. Achter de stenen afscheiding merk je niets van de tumultueuze stad. Later op de dag bezochten we deze haven en spraken we nog met enkele bewoners.

Maasstraatjes

In de Maasstraat vertelde Fred ons over het ontstaan van de wirwar aan bouwstijlen. Particulieren hadden door de jaren heen diverse woningen gebouwd en een woningcoöperatie had niet zijn stempel gedrukt op deze buurt.

Na diverse renovaties heeft het Architectenbureau Marlies Rohmer een ontwerp gemaakt voor de woningen in de Maasstraatjes. We liepen door de straten met bakstenen huizen met verschillende patronen op gevels en bovenramen. Van de inspringende vensterbanken waren bankjes gemaakt. In het straatbeeld was geen plaats voor auto’s. Veel woningen waren al bewoond. Een paar straten waren nog in aanbouw. Eén nadeel van de wijk was dat de achterkant vrij dichtbij het spoor lag.

Central Innovation District

De kentering van de Rivierenbuurt betekent ook dat er ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen. Dit district ligt tussen veel onderwijsinstituten in zoals de Leidse universiteit bij Den Haag Centraal, de Haagse Hogeschool bij Den Haag HS en de Cyber Security School bij Den Haag Laan van NOI. Men hoopt hiermee dat dit gebied een Central Innovation District wordt en dat veel leegstaande bedrijfspanden een nieuwe bestemming krijgen.

’t Haegsche Hof

Het laatste project dat we aanstipten was ’t Haegsche Hof. Op de plek van de voormalige SDU-drukkerij ontwierp Rob Krier een woongebied met de looks van de Amsterdamse grachtengordel. Rondom een driehoekig plein met twee vijvers voorzien van fonteintjes stonden Haagse grachtenpanden. Net als in de Ammunitiehaven heb je hier geen notie van de drukke stad. In het midden van het plein torende een grote woontoren.

Ambachtsschool  

Na de rondleiding bezochten we nog de Oude Ambachtsschool. Eén van de bewoonsters leidde ons rond door dit in 2001 gerenoveerde bouwwerk. Allereerst bekeken we de centrale binnentuin. Veel bewoners zaten voor hun huis en deze groenstrook tussen de nieuwbouwwoningen in fungeert in de zomer als het hart van het complex. In één van de voormalige klaslokalen had een bewoonster haar huis opengesteld voor publiek. We konden zien hoe dit leslokaal met de hoge plafonds was getransformeerd in een modern verblijf.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s